ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
ΥΛΙΚΑ:
- Φύλλα μπακλαβά
- 370 γρ. βούτυρο ζαχαροπλαστικής, λειωμένο
Για τη γέμιση
- 200 γρ. φουντούκια
- 200 γρ. καρύδια
- 100 γρ. αμύγδαλα
- 100 γρ. χαλεπιανά
- Κανέλλα
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 ποτηράκι του καφέ ροδόνερο
Για το σιρόπι
- 3 2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερο
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- Στικ κανέλλας καιν 2 γαρύφαλλα
- Λίγο ροδόνερο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C, και καβουρδίζουμε
τους ξηρούς καρπούς.
Αλέθουμε τους ξηρούς καρπούς , αναμειγνύουμε με την ζάχαρη και την κανέλλα , προσθέτουμε το
ροδόνερο.
Απλώνετε ένα φύλλο σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί. Το
περνάτε με μια γενναία δόση λειωμένου βουτύρου. Απλώνετε το δεύτερο φύλλο πάνω
από το πρώτο και βουτυρώνετε. Το κάνετε για ακόμα 2 φύλλα και έπειτα βάζετε το
ένα τέταρτο από την γέμιση και επαναλαμβάνετε για ακόμα 3 φύλλα. Το κάνουμε
αυτό για άλλες τρεις φορές μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα φύλλα και την γέμιση. Κόβετε σε διαγώνια κομματάκια , και ραντίζετε
με ροδόνερο.
Ενόσω ψήνεται ο μπακλαβάς, ετοιμάζετε το σιρόπι:
Βάζετε σε ένα
κατσαρόλι τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα βράζετε σε μέτρια
φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφού πάρει μια βράση,
το σιγοβράζετε για άλλα 15 λεπτά χωρίς να ανακατεύετε. Το κατεβάζετε στη
συνέχεια από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει προσθέτοντας λίγο ροδόνερο.
Βγάζετε και τον
μπακλαβά από το φούρνο και αφαιρείτε όλο το περιττό βούτυρο γέρνοντας το ταψί
στο πλάι. Το ψήνετε για 10 λεπτά, αφού περάσετε ξανά την επιφάνειά του με το
βούτυρο που έχετε συγκεντρώσει από το ταψί έτσι ώστε να πάρει μια λάμψη το
φύλλο. Τέλος, το περιχύνετε σιγά-σιγά με το σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει όλο
και το αφήνετε να κρυώσει 15 λεπτά ,
στην συνεχεία το ξαναβάζετε για 15 λεπτά ακόμα στον φούρνο να καραμελώσει. Και έπειτα
να κρυώσει για αρκετές ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου