HUMMUS BI TAHINA- (CHICKPEA AND SESAME DIP)- ΧΟΥΜΟΥΣ
Ίσως το πιο
γνωστό ορεκτικό στην αραβική κουζίνα είναι το χούμους, κατασκευασμένο από ξερά
ρεβίθια και αλεσμένο σησάμι, γνωστό και ως ταχίνι.
ΥΛΙΚΑ:
·
250 γρ. ρεβιθιά,
τα έχουμε στο νερό από το βραδύ
·
Χυμός από 2
λεμόνια
·
3 Κ ταχίνι (Sesame Seeds)
·
2 σκελίδες σκόρδο
λιωμένο
·
Αλάτι πιπέρι
Διακόσμηση:
·
1 Κ ελαιόλαδο
·
1 κ πάπρικα
·
Λίγο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα
βράζετε με λιγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε το νερό στο οποίο έβραζαν.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ με το λεμονί, την ταχίνι, τον σκόρδο και το
αλατοπίπερο, προσθέτουμε και λίγο από το νερό των ρεβιθιών που φυλάξαμε.
Το
διακοσμούμε με ελαιόλαδο , πάπρικα και
μαϊντανό ή φύλλα κόλιαντρου. Σερβίρετε με ζεστή πίτα.
MUHAMMARA (HOT PEPPER DIP)
ΥΛΙΚΑ:
·
3 -4 Κόκκινες πιπεριές γλυκές
·
3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
·
1/2 ποτήρια ελαιόλαδο
·
3/4 ποτηριού καρύδια αλεσμένα
·
3/4 ποτηριού τριμμένη φρυγανιά
·
2 κουταλιές πάπρικα (ή 1 κουταλάκι chili powder για να γίνει πιο καυτό)
·
Λίγο αλεσμένο κύμινο, αλάτι
·
100γρ. κουκουνάρια σοταρισμένα σε
λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και κόλιανδρο ξερό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Ψήνουμε
τες πιπεριές στη σχάρα μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Τα τοποθετούμε σε ένα
μπολ και τα τυλίγουμε με clean film να κρυώσουν. Αφαιρούμε όταν κρυώσουν την φλούδα και το
εσωτερικό τους, τις πλένουμε κάτω από
τρεχούμενο νερό πολύ γρήγορα και τα στραγγίζουμε. Σοτάρουμε τα
κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσάφι χρώμα. Όλα τα υλικά
εκτός από το ελαιόλαδο τα βάζουμε στο μπλέντερ. Βάζουμε σιγά σιγά το
λαδί και τα αλέθουμε. Βάλτε αλάτι
αναλόγως. Για οποίον θέλει, επειδή είναι καυτερό είδος ορεκτικού προσθέτει
περισσότερο καυτό πιπέρι,( red pepper flakes).Σερβίρετε με αραβική πίττα,
ξεροψημένη. Βάζουμε σε ξέβαθο πιάτο και
γαρνίρουμε με κουκουνάρια .Τρώγετε και ως συνοδευτικό για κρεατικα και ψάρια.
Οι Λιβανέζοι το τρώνε και πάνω σε τοστ.
Baba Ghannouj- (Eggplant Dip)-
Μελινζανοσαλατα
ΥΛΙΚΑ:
·
4 μεγάλες μελιτζάνες
·
5-6 σκελίδες σκόρδο
· 30 ml ταχίνι
· χυμό απο 1 λεμονι
·
Αλάτι , κόκκινο πιπέρι
·
Ελαιόλαδο
·
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
·
Ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά για γαρνίρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζουμε τις μελιτζάνες είτε σε πολύ
ζεστό φούρνο είτε απευθείας στην φλόγα του ματιού του γαζιού. Όταν είναι έτοιμη
και μαυρισμένη την αφήνουμε να κρυώσει της βγάζουμε την φλούδα και την κόβουμε
σε μικρά κομματάκια. Λιώνουμε τον σκόρδο και τον κάνουμε παστά μαζί με λίγο
αλάτι. Βάζουμε τις μελιτζάνες με τον σκόρδο στο μπλέντερ μαζί με την ταχίνι, το
χυμό λεμονιού. Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό, πιπεριές σε μικρά
κυβακια και πάπρικα. Συνοδεύετε με πίτα ζεστή.
"PATATA BE TOM" - ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
·
4 σκελίδες σκόρδο
·
χυμό από μισό λεμονί
·
3 κουταλάκια μαγιονέζα
·
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
·
2 πατάτες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζουμε τις
πατάτες σε κρύο νερό σκεπασμένες τελείως. Τις αφήνουμε να βράζουν μέχρι να
πιουν όλο το νερό, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφυλλίζουμε.
Βάζουμε
όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
. Σερβίρετε με πίττες και κρεατικά στη σχάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου