Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΛΑΧΜΑΝΤΖΟΥΝ (Αιγυπτιακό)



Lahmajoun


Υλικά

Για τη Ζύμη:

1 κουταλιά μαγιά ξερή
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 φλιτζάνια αλεύρι
½ κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τον κιμά:

  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/3 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μεγάλες τομάτες, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε πολύ μικρά κομματάκια και τις στεγνώνουμε από τα ζουμιά.
  • 3 κουτ/λιές πελτέ
  • 3 κουτ/λιες σάλτσα από ρόδι
  • 2 κουτ/λιές ψιλοκομμένο δυόσμο
  •  1  χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 1 κουτ/κι σουμάκι
  • 1 κουτ/κι κύμινο
  • 1 κουτ/κι καυτό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουτ/ κι μαύρο πιπέρι
    
           



Εκτέλεση

       Κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά καθώς και το λάδι και το τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνουμε στην μέση το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Εάν εξακολουθεί να κολλάει βάλτε και άλλο αλεύρι. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει.
           

Για τη ζύμη του κιμά:

        Στο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μην τα καψαλίσετε. Μόνο να μαραθούν. Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατώνουμε και τελικώς προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο χωρίς τα λάδια. Τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν.

       Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 – 16 μέρη και φτιάχνουμε  μπαλίτσες.
 Τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί για να μην κολλάνε και τ’ αφήνουμε για 15’ να ξεκουραστούν. Φτιάχνουμε λεπτές πίτες περίπου 15 εκ διάμετρο.
 Τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Απλώνουμε από πάνω τη ζύμη του κιμά έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια σε μια λεπτή στρώση.
 Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε με αυτό τις πίτες μας.
 Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: